HIGHLIGHTS VAN AUSTRALIË – “HET LAND DOWN UNDER”
Queensland
Hier vinden we veel zaken waar Australië zo bekend om staat; schitterende, witte zandstranden, tropisch regenwoud, de outback in het achterland, de azuurblauwe Coral Sea, het kleurrijke Great Barrier Reef, levendige steden, een ontspannen levensstijl en vooral avontuur. Dit alles maakt de ‘Sunshine State’ tot één van de meest geliefde bestemmingen in Australië.
Bezienswaardig:
- Great Barrier Reef: Met een lengte van meer dan 2.000 km het grootste koraalrif ter wereld. Hier vindt u meer dan 2.000 verschillende soorten dieren en kunt u uitstekend duiken, snorkelen en zeilen.
- Wet Tropic of Queensland: Een schitterend gebied met tropisch regenwoud. Het omvat Cape Tribulation, Daintree National Park en het Wooroonooran National Park.
- Fraser Island: Het grootste zandeiland ter wereld met een schitterende natuurlijke afwisseling. Van augustus t/m oktober trekken hier bultrugwalvissen langs de kust.
- Cape York: Een schitterend schiereiland, begroeid met regenwoud. Dé bestemming voor een 4WD avontuur.
- Stranden: De regio rondom Cairns, de Whitsunday Archipel, de Sunshine en Gold Coast bieden de beste mogelijkheden voor een strandvakantie en diverse watersporten.
New South Wales
In deze staat wonen de meeste mensen en vinden we de bekendste stad van Australië, Sydney. Uiteraard komen de bezoekers niet alleen naar New South Wales om het Opera House en de Harbour Bridge te bekijken. Ook het mooie achterland, dat zich tot Broken Hill uitstrekt, biedt schitterende zaken zoals de Blue Mountains en de hoge bergen van het Kosciuszko National Park.
Bezienswaardig:
- Sydney: Hoofdstad met 4 miljoen inwoners. Sydney Harbour en The Rocks vormen het historische deel van de stad, Darling Harbour vertegenwoordigt het moderne Sydney. Het is bijna niet te geloven maar verspreid over Sydney zijn er maar liefst 30 stranden te vinden.
- Blue Mountains: Een 247.000 ha. groot nationaal park met dichte eucalyptusbossen, zandsteenklippen, kloven en vele watervallen.
- Broken Hill: Voormalige goudzoekersstad op 1.165 km ten westen van Sydney. Hier wordt ‘het leven van toen’ door een theatergroep nagespeeld.
Victoria
Ondanks de geringe afmetingen wonen hier relatief gezien de meeste mensen per vierkante km. De hoofdstad van Victoria is Melbourne, de meest Engelse stad van Australië. De koloniale traditie is overigens door de hele staat terug te vinden. Zo vindt u in de meeste stadjes enorme parken. Het klimaat is gematigd en het landschap is veelzijdig. Een ruig kustlandschap wordt afgewisseld met een groen en heuvelachtig achterland.
Bezienswaardig:
- Melbourne: Van de 4.8 miljoen inwoners van Victoria wonen er 3.5 miljoen in Melbourne en omgeving. Hier vindt u talrijke musea, kunstgalerieën, theaters, restaurants en een bijzondere sfeer. In de stad wonen maar liefst 140 verschillende nationaliteiten vreedzaam naast elkaar. Melbourne is dan ook niet voor niets culturele hoofdstad van Australië.
- Great Ocean Road: Wellicht één van de meest beroemde kustwegen ter wereld die dwars door een afwisselend landschap naar Adelaide loopt. Onderweg ziet u regenwoud, steile rotswanden, beroemde rotsformaties van de 12 Apostles en de London Bridge.
- Grampians: Een 400 miljoen jaar oud gebergte, tegenwoordig een nationaal park waar u rotstekeningen van Aboriginals kunt zien. In de dichte bossen leven kangoeroes, koala’s, emu’s en egels. Talrijke wandelwegen wachtenerop door u ontdekt te worden.
- Phillip Island: De meest belangijke attractie van het eiland is de dagelijkse parade van pinguïns die hier ‘s avonds aan land komen na een dag op zee. Op de rotsen voor de kust leven meer dan 10.000 zeehonden.
Tasmania
Tasmanië is anders. Ruige bergen, woest stromende rivieren en een interessante kustlijn staan u te wachten. Het gematigde klimaat maken het eiland tot een ideale bestemming voor iedereen die zijn vakantie wil doorbrengen in de vrije natuur. U kunt hier uitstekend wandelen, vissen, fietsen en nog veel meer buitenactiviteiten.
Bezienswaardig:
- Tasmanian Devil: Een klein buideldier dat uitsluitend op Tasmanië in het wild voorkomt.
- Wine Glass Bay: Een schitterende baai in de vorm van een wijnglas.
- Hobart: De hoofdstad, gelegen aan de voet van Mt. Wellington en aan de Derwent River. Hier vindt u veel gebouwen uit de Victoriaanse tijd en een mooie haven.
- Tasmanië staat daarnaast ook bekend om de heerlijke wijnen en culinaire hoogstandjes.
South Australia
Deze regio staat bekend om de uitstekende wijnen uit de Barossa- en Clare Valley. Naast de hoofdstad Adelaide wacht u hier een afwisselend landschap, dat een gevariëerd verblijf in deze staat garandeert.
Bezienswaardig:
- Adelaide: Met 1,5 miljoen inwoners de metropool van het zuiden met een groot cultureel centrum. U vindt hier de National Wine Gallery, musea, een universiteit en de bibliotheek en uiteraard vele uitgaansgelegenheden. Historische gebouwen zijn in Adelaide nauwelijks terug te vinden, want de stad is pas 110 jaar oud.
- Coober Pedy: Deze stad met 3.500 inwoners geldt als ‘Eldorado’ voor gelukszoekers. In 1915 werd hier voor het eerst opaal ontdekt en sindsdien wordt er hier 95% van alle opalen gevonden. Doro alle mijnbouwactiviteit is het landschap hier bizar en speelt het leven zich hier grotendeels onder de grond af. Erg bijzonder.
- Flinders Range National Park: Het middelpunt van de Flinders Ranges en wellicht het meest bekende kenmerk van South Australia is Wilpena Pound, een gigantisch ‘amphitheater’ dat ooit werd gevormd door vulkanisme. De Flinders strekken zich over een lengte van 800 km uit van Port Augusta in noordoostelijke richting en heeft een oppervlakte van 185 vierkante km.
- Barossa Valley: Deze vallei is wellicht het bekendste wijnbouwgebied van Australië. Hier wordt in een gebied van 70 vierkante km wijn verbouwd en er zijn meer dan 50 verschillende wijngaarden te vinden. De wijn is er uitstekend.
Western Australia
Deze staat is groter dan West Europa (bijvoorbeeld 7 x zo groot als Duitsland) maar er wonen slechts 1.8 miljoen mensen, waarvan het grootste gedeelte in Perth. Het landschap is in het westen nog ongerept en is vooral voor een vakantie per 4WD ideaal. Aan het eind van de 19e eeuw werd er tussen Kalgoorlie en Coolgardie goud gevonden en stroomde er een groot aantal gelukszoekers naar het westen.
Bezienswaardig:
- Wave Rock: Gelegen bij Hyden, op zo’n 350 km van Perth. Deze rots ziet eruit als een versteende golf en is ontstaan door miljoenen jaren van erosie door wind en water. De rots is 15 meter hoog en 110 meter lang en ziet er op foto’s meestal indrukwekkender uit dan in de realiteit.
- Pinnacles: Direct aan de kust, 250 km ten noorden van Perth, ligt het Nambung National Park. De Pinnacles zijn steenzuilen met een hoogte van soms 5 meter die oprijzen uit een gele zandbodem. Een indrukwekkend schouwspel!
- Ningaloo Reef: Het Ningaloo Reef is 260 km lang en 35 km breed. Het vormt een maritiem national park en loopt van Amherst Point bij Coral Bay tot aan het noorden van Cape Range. Omdat het rif op sommige plaatsen niet meer dan 100 meter van het strand ligt, kunnen ook ongeoefende snorkelaars / zwemmers genieten van de 220 verschillende soorten koraal. Bovendien komen hier ook nog eens 500 verschillende soorten vissen voor en ook dolfijnen, zeekoeien, roggen en haaien leven in het gebied. Van maart tot juni trekt de walvishaai lang het rif. De walvishaai kan een lengte van 18 meter en een gewicht van 18 ton hebben en is daarmee de grootste vis ter wereld. Deze gemoedelijke gigant laat zich door duikers niet afschrikken en u kunt dus ook makkelijk een excursie boeken om deze reus van dichtbij te bekijken. Van juni t/m oktober komen dan ook nog eens ‘normale’ walvissen zoals de bultrug in het gebied voor.
- Tussen oktober en februari heeft u hier de kans om de ondertussen zeldzaam geworden zeeschildpad tegen het lijf te lopen.
- Monkey Mia: Dagelijks verschijnen hier dolfijnen aan het strand die onder begeleiding van rangers kunnen worden gevoerd.
Northern Territory
De droogste staat van Australië strekt zich uit van het tropische noorden tot het hart van de woestijn in het rode centrum. Met Ayers Rock en het Kakadu National Park herbergt het Northern Territory twee van de meest bekende iconen van Australië. In totaal neemt het Northern Territory ongeveer een vijfde van Australië in beslag en is daarmee ongeveer 4 keer zo groot als bijvoorbeeld Duitsland. De vegetatie variëert van mangroven in het tropische noorden tot steppe- en woestijnlandschappen in het zuiden. 22% Van de inwoners zijn Aboriginals en zij zijn op papier de eigenaars van één vijfde van het gebied (243.459 vierkante km) dat hen als reservaat werd toegewezen. In 1967 werd aan de Aboriginals officiëel het bezit van het land toegekend maar in de praktijk werd deze wet maar al te vaak genegeerd zodra er bodemschatten werden gevonden.
Bezienswaardig:
- Ayers Rock (Uluru): Uluru ligt midden in de rode woestijn in het centrum van het continent. Het is de grootste monoliet ter wereld, is ca. 4,5 km lang, 2,5 km breed en 348 meter hoog. Dan hebben we het trouwens nog over het zichtbare deel; het grootste gedeelte ligt nog begraven… Ongeveer 600 miljoen jaar geleden werd een gebergte langzaam door erosie ‘afgegraven’ en in een laagvlakte achtergelaten. Door de beweging van de aarde werd een gigantisch stuk sediment 75 graden gedraaid en kwam het stuk dat tegenwoordig Ayers Rock heet bovengronds te liggen.
- Olga’s (Kata Tjuta): Op 40 km van Ayers Rock vinden we de rotskoepels van de Olga’s. Deze 36 koepels zijn bijzonder indrukwekkend in het licht van de opkomende en/of ondergaande zon en nodigen uti tot het maken van schitterende wandelingen. De Valley of the Winds is bijvoorbeeld een aanrader.
- Kakadu National Park: Het grootste nationale park van Australië en vooral bekend vanwege de vele (meer dan 5.000) rotstekeningen van de Aboriginals die meer dan 40.000 jaar oud zijn. U vindt hier spectaculaire kloven, watervallen, steile rotswanden en mooie moerasachtige gebieden met een unieke flora en fauna.
Australian Capital Territory
Canberra ligt op 309 km ten westen van Sydney en op 659 km ten noordoosten van Melbourne. De hoofdstad werd in 1911 gesticht, na een lange strijd tussen Sydney en Melbourne. Deze ging over het recht om hoofdstad van Australië te worden. Omdat men er niet uit kwam, is Canberra gesticht. De stad werd in 1912 gebouwd volgens een plan van de Amerikaanse architect Walter Burley Griffin uit Chigago. Het is dan ook niet vreemd dat we hier tegenwoordig kaarsrechte en brede straten terug vinden. Op 9 mei 1927 kon het parlament voor het eerst zitting houden in de hoofdstad. In 1988 werd het huidige parlementsgebouw geopend door Queen Elisabeth ll. Erg leuk om te gaan bekijken is de ambassade wijk. Hier vindt u ambassades die in de stijl van het land dat ze vertegenwoordigen zijn gebouwd.
Bekijk hier meer informatie over: