Feestdagen en Evenementen

Nieuw-Zeeland kent dezelfde christelijke feestdagen zoals we die in Nederland kennen zoals pasen, pinksteren en kerstmis. Daarnaast heeft Nieuw-Zeeland een paar nationale feestdagen waaronder Waitangi dag, Wellington dag, ANZAC dag en de verjaardag van koningin Elizabeth. Enerzijds kan het door deze feestdagen voorkomen dat er winkels etc. gesloten zijn. Anderzijds is het fantastisch als je een feestdag of evenement kan bijwonen tijdens je reis!

Hieronder hebben we een overzicht van alle feestdagen in Nieuw-Zeeland op volgorde van de kalender.

  • 1 januari – nieuwjaarsdag
  • maandag dichtst bij 22 januari – Wellington jubileum (eerste schip met immigranten in Nieuw-Zeeland)
  • maandag dichtst bij 29 januari – Auckland jubileum
  • maandag dichtst bij 1 februari – Nelson jubileum
  • 6 februari – Waitangi dag
  • 3 maart – dag van het kind (rechten van het kind)
  • 2e maandag in maart – Gemenebest dag & Taranaki jubileum
  • 25 maart – Otago jubileum
  • 23 april – Southland jubileum
  • 25 april – ANZAC dag (herdenking oorlogsveteranen)
  • 1e maandag in juni – verjaardag van koningin Elisabeth II
  • 4e maandag van september – Dominion dag (provincie jubileum in regio Canterbury)
  • 25 oktober – Hawke’s Bay jubileum
  • 4e maandag in oktober – dag van de arbeid
  • 4 november – Marlborough jubileum
  • 15 november – Canterbury jubileum
  • maandag dichtst bij 30 november – Chatham Islands jubileum
  • maandag dichtst bij 1 december – Westland jubileum
  • 25 december – kerstmis

Waitangi dag

De nationale feestdag in Nieuw-Zeeland is de Waitangi dag. Kortom, deze dag staat in het teken van de viering voor de oprichting van Nieuw-Zeeland. Samengevat, op 6 februari 1840 werd het verdrag van Waitangi ondertekend waarin Nieuw-Zeeland zelfstandig verklaard werd. Zodoende is deze datum een belangrijke dag in de historie van het land. Daarnaast zijn er afspraken gemaakt tussen de Maori bevolking en de Britse koloniën over de verdeling van de grondgebieden. Omdat het als nationale feestdag bestempelt is zijn er op meerdere plaatsen in het land festivals en evenementen bij te wonen!

Gemenebest dag

Gemenebest dag is de jaarlijkse viering van het gemenebest van naties op iedere 2e maandag in maart. Niet alleen wordt het gekenmerkt door een Anglicaanse dienst in de Abdij van Westminster, bijgewoond door Koningin Elizabeth II in Londen maar ook is dit een herinnering aan de eenheid die gevormd is in de ‘Gemenebest van Naties’ (voorheen het Brits Gemenebest). Deze eenheid bestaat uit landen die vroeger deel uitmaakten van het Britse Rijk. Denk hierbij aan de voormalige koloniën en mandaatgebieden van het Verenigd Koninkrijk. Echter heeft de datum die ervoor gekozen is verder geen historische betekenis.

ANZAC dag

Een van de belangrijkste nationale gelegenheden in zowel Nieuw-Zeeland als in Australië is ANZAC dag. In het bijzonder voor het herdenken van de Australische en Nieuw-Zeelandse militairen die in diverse oorlogen gevallen zijn. ANZAC betekent ‘Australian and New Zealand Army Corps’ en is een legereenheid van Australische en Nieuw-Zeelandse troepen. Niettemin waren deze troepen in dienst van Groot-Brittannië en de rest van het Gemenebest.

Bovendien refereert de datum aan het begin van de aanval op het schiereiland Gallipoli op 25 april 1915 in het zuiden van Europees Turkije. Hierbij kwamen ontzettend veel Nieuw-Zeelanders en Australiërs om. Er is nog een reden waarom deze dag in het leven geroepen is. Namelijk het herdenken van de gevallen militairen tijdens de WOII toen ANZAC de Britten bijstonden in de strijd in het Verre Oosten. Eveneens vocht ANZAC in de Vietnam-oorlog in de jaren ’60 aan de Amerikaanse zijde.

Verjaardag koningin Elisabeth II

De verjaardag van de Britse koningin Elisabeth II wordt door de landen die deel uitmaken van het Brits Gemenebest gevierd. De datum van de viering is per land verschillend maar staat los van haar werkelijke geboortedag. Zodoende is de viering in Nieuw-Zeeland op iedere 1e maandag in juni. Daarvoor is gekozen omdat de Britse koningin op 2 juni 1953 gekroond werd.

Dominion dag

Dominion dag herdenkt de dag waarop Nieuw-Zeeland de Dominion-status kreeg binnen het Britse rijk. Anders gezegd, de herdenking voor het verkrijgen van de nationale status van het Brits Gemenebest. Nieuw-Zeeland werd op 26 september 1907 uitgeroepen als zelf-regerend onderdeel door koning Eduard VII. Al met al wordt deze dag jaarlijks gevierd op de 4e maandag in september. Eerst was dit een nationale dag maar tegenwoordig wordt het alleen nog maar in het zuiden van de regio Canterbury gevierd. Desondanks zijn er inwoners die willen dat het weer een nationale feestdag word. Dit is een gevolg van de associatie van de huidige nationale dag met het schenden van de rechten van de Maori.

Evenementen

Kiwi’s houden van het organiseren van veel kunst- en cultuurevenementen gedurende het hele jaar. Het is bijzonder voor een land met slechts 4,5 miljoen inwoners om zo’n buitengewoon aantal festivals te organiseren. Immers zijn er genoeg mogelijkheden om de Maori cultuur en de Nieuw-Zeelandse gastronomie te ontdekken tijdens je reis. Namelijk omdat in iedere periode van het jaar evenementen georganiseerd worden. Niet alleen sport festivals, film en muziek evenementen en carnaval, maar ook het proeven van lokale ”Kiwi”-gerechten en culturele evenementen.