Australië is niet alleen het kleinste maar ook het oudste continent ter wereld. Van oost naar west meet het land bijna 4.000 km, van noord naar zuid ca. 3.200 km en de totale kustlijn strekt zich uit over een lengte van maar liefst 36.735 km. Omdat het al vroeg van de andere continenten gescheiden werd, kon zich hier een unieke flora en fauna ontwikkelen die we nergens anders tegenkomen.
De tropen
Ongeveer 40% van Australië behoort tot de tropen. De tropen worden gekenmerkt door warmte en vocht en hier vind je dan ook alles van tropische regenwouden tot weelderige savanne-landschappen.
Langs de oostkust vinden we de Great Dividing Range. Deze bergketen scheidt een smal, vruchtbaar gedeelte van de oostkust van het hete en droge binnenland. Ten westen van de Great Dividing Range wordt het land steeds droger, vlakker, heter en eenzamer.
Dit geldt eigenlijk voor het hele continent: in de regel vind je langs de kust een rijkdom aan groen en vegetatie en hoe meer je de binnenlanden in gaat, hoe kaler het landschap wordt. Veel gebieden in Australië hebben extreme weersomstandigheden zoals enorme hitte en droogte, of juiste een stevige hoeveelheid regen en luchtvochtigheid. Dit maakt dat er veel weerbare flora en fauna te vinden is. In het zuiden van Australië, waar in de zomer vaak bosbranden zijn, staan bijvoorbeeld bomen die goed bestand zijn tegen vuur. Elk jaar overleven ze de hitte van de branden weer.
In het uiterste zuiden van West Australia wordt een smalle vruchtbare landstrook door een bergketen van het drogere binnenland gescheiden.
Slechts op een paar locaties wordt het vlakke binnenland onderbroken door hoger gelegen gebieden.. Denk bijvoorbeeld aan Ayers Rock en de Olga’s of bergketens als de Flinders Ranges en de MacDonnell Ranges.
En dan is er natuurlijk de oceaan. De warme kuststroken bieden een rijkdom aan riffen en vissen groot en klein.
Dierenwereld Australië
Australië’s dierenwereld is legendarisch. Talloze (buidel)dieren zijn uniek voor dit continent, met als bekendste voorbeelden de kangoeroe en koala. Momenteel doet de Quokka het wereldwijd ook uitstekend, dit is een klein diertje dat alleen op een aantal eilanden voor de zuidwestkust te vinden is. En dan zijn er natuurlijk nog de wat fellere dieren zoals de Tasmanian Devil die alleen op het eiland Tasmanië te vinden is. En dan zijn er tenslotte de beruchte roofdieren, van kleine spinnen tot enorme (zoutwater)krokodillen. Australië herbergt de top van de meest dodelijke dieren ter wereld.