Over het Wilsons Promontary National Park
Het Wilsons Promontary National Park is één van de oudste nationale parken in Australië en is ideaal voor natuurliefhebbers en avonturiers. Tevens is het slechts op ongeveer 3,5 uur autorijden van Melbourne. Het Wilson Promontory National Park is gelegen op het gelijknamige schiereiland aan de zuidkust van Victoria. Daarnaast is dit gebied landschappelijk gezien zeer interessant en uitermate geschikt om er diverse wandelingen te maken. Hier kan je vele dieren in hun natuurlijke omgeving bekijken. Ten slotte heb je de witte stranden, eucalyptusbossen en het ondoordringbare regenwoud.
De meeste bezoekers van het park overnachten in Tidal River, van waaruit de reis naar het merengebied van Gippsland kan worden voortgezet. Niettemin is Lakes Entrance een toffe plaats voor watersporters en natuurliefhebbers. Daarbij kan een wandeling naar de top van Mt. Oberon niet ontbreken. Van hieruit heb je een indrukwekkend uitzicht over het meest zuidelijke deel van het Australische vasteland, Wilsons Promontary National Park. Tijdens de laatste ijstijd bestond er nog een landverbinding tussen Tasmanië en het vasteland. Echter is deze landverbinding door stijging van de zeespiegel overstroomt. Als laatste zijn de eilanden in de huidige Bass Strait eigenlijk bergtoppen.
Geschiedenis
Het gebied van Wilsons Promontary National Park is in 1798 door George Bass ontdekt. Door de vondst werden oer-inwoners verdreven en/of gedood, de zeeleeuwenkolonies bijna allemaal afgemaakt en ook de koala’s en wallabies werden met honderden tegelijk afgeslacht. Maar ook de houtkap en mijnbouw (zink) verwoestten grote delen van het schiereiland. Daardoor waren grote stukken land alleen nog maar geschikt voor de veeteelt. Anders gezegd, de eerste bewoners gingen onzorgvuldig om met het nieuwe land. Toch kregen natuurliefhebbers het in 1905 voor elkaar om het gebied te laten uitroepen tot een nationaal park. Helaas viel in 1951 ¾ van het park ten prooi aan een grote bosbrand. Bijgevolg waren dramatische veranderingen in de bestaande flora en fauna. Desalniettemin komen deze problemen helaas nog steeds voor. Dit komt doordat uit de hand gelopen kampvuurtjes bosbranden veroorzaken.