Zuiderlicht
Iedereen kent het prachtige natuurfenomeen het noorderlicht, echter zijn niet veel mensen bekend met het even schitterende broertje het zuiderlicht. Voor het bewonderen van spectaculaire kleurspelingen is het dan ook niet nodig om af te reizen naar het koude noordelijk halfrond. Beide natuurfenomenen beschikken over groene, paarse en rode kleuren die dansen door de lucht.
Wat is het zuiderlicht?
Ondanks dat het zuiderlicht lastiger te spotten is dan het noorderlicht is het zeker niet minder indrukwekkend! Het zuiderlicht is in principe hetzelfde lichtverschijnsel als het noorderlicht maar dan komt het voor op het zuidelijk halfrond. Beide worden veroorzaakt door geladen deeltjes van de zon die de atmosfeer van de aarde binnenkomen. Hierna botsen deze deeltjes met atomen waardoor energie vrijkomt en deze dansende pool lichten aan de hemel verschijnen.
Het zuiderlicht bewonderen
Om een kans te hebben voor het bewonderen van het zuiderlicht moet je afreizen naar afgelegen eilanden op het zuidelijk halfrond. De beste plek waar je garantie hebt op het zuiderlicht is in Antarctica. Daar moet je wel wat voorover hebben aangezien de temperaturen daar dalen tot ver onder nul. Andere mogelijkheden zijn het Australische eiland Tasmanië, het uiterste zuiden van Argentinië en het Nieuw-Zeelandse Steward Island maar ook het Zuidereiland’s Mt. Cook Nationaal Park en de Catlins-kustregio. Deze plekken zijn uitermate geschikt doordat er weinig lichtvervuiling aanwezig is waardoor de kans op de dansende lichtgolven groter is.
Stewart Island – Nieuw-Zeeland
Naast het Noordereiland en het Zuidereiland heeft Nieuw-Zeeland nog een derde onbekender eiland, Stewart Island. Deze telt slechts een aantal honderd inwoners maar is door de geïsoleerde ligging een uitstekende plek om de aurora australis waar te kunnen nemen. Meer dan de helft van Stewart Island omvat het Rakiura Nationaal Park waardoor er weinig lichtvervuiling voorkomt.
Daarnaast zijn er op het Zuidereiland van Nieuw-Zeeland ook een aantal plekken om het poollicht te bewonderen. Hier ligt een gebied van zo’n 4.300 km2 genaamd Aoraki Mackenzie International Dark Sky Reserve waar kunstmatig licht erg wordt beperkt. Dit is zo gedaan zodat sterren, de Melkweg en het zuiderlicht kunnen schitteren tegen de pikzwarte hemel. Hierom is het de ideale plek om het zuiderlicht waar te nemen tijdens je vakantie Nieuw-Zeeland!
Beste periode
De beste periode om het zuiderlicht waar te nemen is de winterperiode voor de plaats van bestemming. De winter op het zuidelijk halfrond loopt gelijk aan de periode van maart tot september, wat voor ons de zomerperiode is. Echter blijft het lastig om het verschijnsel te garanderen doordat wolken vaak de heldere nacht verpesten. Vermijd de grote steden want daar is teveel lichtvervuiling om het zo goed mogelijk te kunnen waarnemen.