Heb je een vraag over Australië en Nieuw-Zeeland? Of misschien over het reizen door Australië en Nieuw-Zeeland, vervoersmiddelen of reisbescheiden? Bekijk dan de veelgestelde vragen hieronder om te kijken of jouw vraag ertussen staat. Mocht je vraag niet beantwoord zijn, bel of mail ons dan gerust!

Planet DownUnder

Bekijk algemene vragen

Voor het Zuidelijke deel van Australie en voor geheel Nieuw Zeeland is onze winter (oktober t/m maart) de beste reistijd.

In de noordelijke helft van Australië is het echter regentijd in deze periode. Wij raden je dan af de regio Darwin (Kakadu NP, Litchfield, Kimberleys) te bezoeken, omdat de (toegang)wegen overstromen en de mooiste plekjes niet meer te bereiken zijn.
Dezelfde regentijd geldt voor de regio Cairns, maar vaak in mindere mate. Indien je het noorden van Australië in de regentijd bezoekt, dan dien je voorbereid te zijn op hevige regenval.

Wij informeren je graag van te voren!

Wanneer het regentijd is in het noorden van Australië, is het lente en zomer in het zuiden en dus de perfecte reistijd voor dit gebied. Het grootste gedeelte van deze periode gaat gepaard met aangename temperaturen. In het gebied tussen Melbourne en Perth (inclusief de Nullarbor) kan het kwik oplopen tot ruim boven de 40°C.

Het midden van Australië, met het Red Centre als het kloppende hart, kent het hele jaar door een droog en warm klimaat, waarbij de temperatuur overdag boven de 20°C komt. In de winter (de Nederlandse zomer) zijn de nachten kouder; de temperatuur komt tot vlak boven het nulpunt.

De veiligste, snelste en meest voor de hand liggende manier is per vliegtuig. Verschillende luchtvaartmaatschappijen bieden vluchten naar Australië en vluchten naar Nieuw-Zeeland aan. Elke maatschappij heeft haar eigen overstapplaatsen, vluchtschema’s en aanvliegroutes. Aan de hand van jouw wensen, selecteren wij voor jou de beste opties.

De beste en snelste manier is om te werken met binnenlandse vluchten. Binnenlandse vluchten worden tegen scherpe tarieven aangeboden. Stel dat je 4 weken in Australië wilt verblijven en Sydney, The Red Centre (Ayers Rock en Kings Canyon) en The Great Ocean Road (tussen Adelaide en Melbourne) wilt bezoeken. Dit is geen probleem indien je gebruik maakt van de goed georganiseerde binnenlandse vluchten tussen deze bestemmingen. Zie voor een impressie de voorbeeldreis ‘Veelzijdig en kleurrijk Australië’ op deze website.

Hoe eerder je boekt, hoe beter. Voordelige vliegtuigstoelen gaan er immers als eerste uit.

Indien er voldoende beschikbaarheid is, kunnen de luchtvaartmaatschappijen en verhuurbedrijven hun diensten tegen speciale tarieven aanbieden. Wanneer jouw reis in de periode oktober – februari gaat plaats vinden, adviseren wij je zo vroeg mogelijk te boeken. Je hebt vast weleens gehoord dat weekendvluchten duurder zijn dan vluchten doordeweeks. Dit is bij de meeste luchtvaartmaatschappijen absoluut niet het geval. Wel is het zo dat weekendvluchten populair zijn, met als gevolg dat deze sneller vol raken en daarmee duurder worden. Maar dat is dus een gevolg van beschikbaarheid en niet een regel.

Een stop over is letterlijk een verblijf (een overnachting) op de plaats van overstap. Op alle Europese vluchten naar Australië en vluchten naar Nieuw-Zeeland zal minimaal één tussenlanding en/of één overstap plaats vinden. Je kunt ervoor kiezen in deze overstapplaats te verblijven, dat heet dan een stop over.

De meest gebruikelijke stop over plaatsen op weg naar Australië en Nieuw-Zeeland zijn Singapore, Hong Kong en Kuala Lumpur, maar ook Bangkok, Dubai, Beijing, Shanghai en nog veel meer. Nieuw Zeeland wordt ook via de Verenigde Staten aangevlogen, met tussenstops in Los Angeles en San Francisco. Tevens zijn er combinatiemogelijkheden met strandbestemmingen zoals Bali, Langkawi, Penang, Fiji, de Cook eilanden, Frans Polynesië (Tahiti, Bora Bora), Hawaii etc. Je kunt zelf bepalen of je een stop over wilt maken. Als je de mogelijkheid hebt, dan is het zeker het overwegen waard!

Wanneer je per camper reist, ga je jouw vakantie anders beleven dan wanneer je per auto reist.

Australië en Nieuw-Zeeland zijn bijzonder vriendelijke landen voor een individuele reis per voertuig. Veel mensen hebben een voorkeur voor het huren van een auto, omdat deze per dag minder kost dan een camper. Echter, de kosten voor het levensonderhoud ter plaatse liggen bij het reizen per camper aanzienlijk lager. Maak dan ook nooit jouw keuze aan de hand van kosten, want dan maak je waarschijnlijk de verkeerde keuze. Laat je liever goed informeren.

Wij kijken graag, samen met jou, naar de mogelijkheden die het beste bij jouw wensen en budget passen. Je kunt bij ons terecht voor jouw Australië camper, jouw Australië auto, jouw Nieuw-Zeeland camper en jouw Nieuw-Zeeland auto.

Voor alle reizen naar Australië heb je een visum nodig. Als je jouw reis inclusief vluchten bij PLANET DOWNUNDER boekt, ontvang je jouw visum (voor een verblijf van maximaal 3 maanden) geheel gratis bij jouw reisdocumenten. Voor een reis naar Nieuw-Zeeland en de Pacific heb je geen visum nodig.

Bij vertrek uit Australië of Nieuw-Zeeland dient jouw paspoort nog minimaal 3 maanden geldig te zijn. Indien je tijdens jouw reis een stop over in Azië maakt, dan dient jouw paspoort na vertrek nog minimaal 6 maanden geldig te zijn. Dit is onder andere van toepassing op de Nederlandse nationaliteit.

Inderdaad, voor het zuiden van Australie en voor geheel Nieuw-Zeeland geldt dat het winter is tijdens onze zomer. De seizoen bepaling van vluchten naar Australië en vluchten naar Nieuw-Zeeland staat hier echter los van. Zowel de vluchtprijzen als de beschikbaarheid hangen te allen tijde af van vraag en aanbod.

In de meeste gevallen is dit niet nodig. PLANET DOWNUNDER adviseert echter om altijd jouw vluchten te herbevestigen, aangezien je zo op de hoogte kunt worden gebracht van eventuele wijzigingen in het vluchtschema. Uiteraard ontvang je bij jouw reisdocumenten de betreffende telefoonnummers van de plaatselijke vluchtmaatschappijen.

Wij stellen al onze reizen op maat samen uit losse onderdelen. Vanwege de individuele aard van het reizen naar Australië en het reizen naar Nieuw-Zeeland, hebben wij geen voorraad op deze bouwstenen. Onze prijzen zijn daarom afhankelijk van de beschikbaarheid op het moment van boeken. Uiteraard is onze ‘vanaf’ prijs gebaseerd op de meest voordelige vluchttarieven, huurprijzen. Aan de hand van de door jouw gewenste reisperiode kunnen wij je een exact advies uitbrengen, gebaseerd op de beschikbare mogelijkheden en de van toepassing zijnde seizoenen.

Voor informatie over (aan)betalen en de overige boekingsvoorwaarden, zie onze voorwaarden. Dit houdt in dat je bij ontvangst van de boekingsbevestiging een aanbetaling doet ter hoogte van 15% van de totale reissom.

Uiterlijk 6 weken voor vertrek dien je het restbedrag te voldoen. In sommige gevallen kunnen deze regels afwijken, bijvoorbeeld als je gebruik maakt van speciale actie vluchttarieven. Zo zijn er het hele jaar door speciale vlucht tarieven waarmee je flink geld kunt besparen. Deze tickets dienen vaak direct bij boeking te worden afgegeven. In dat geval dien je de standaard 15% aanbetaling aan te vullen met het totale bedrag dat op de vluchten van toepassing is. Uiteraard informeren wij je hierover bij de boeking.

Australië

Bekijk algemene vragen

Doordat Australië op het zuidelijk halfrond ligt, is het zomer in Australië wanneer het voor ons winter is. De beste reistijd is echter toch van mei tot november, in de Australische winter, dankzij het regenseizoen dat in de zomer plaatsvindt daar. Voor meer informatie, bekijk onze pagina over de beste reistijd hier.

In Australië is een paspoort verplicht en zal een ID-kaart niet voldoende zijn. Bovendien is een visumplicht van toepassing voor je vakantie naar Australië. Voor meer informatie over reisdocumenten, invoerbepalingen en toeristenbelasting, bekijk onze pagina hier.

Dankzij de grootte van Australië zijn er meerdere tijdzones in het land:

  • Australian Western Standard Time (AWST)
  • Australian Central Standard Time (ACST)
  • Australian Eastern Standard Time (AEST)

Naast deze tijdzones zijn er nog wat kleinere tijdzones, dus onderzoek voor je vlucht of het gebied waar je heen reist zo’n afwijkende tijdzone heeft.

Naast de vanzelfsprekende locatie The Great Barrier Reef, zijn er genoeg andere plekken om een prachtige duik te maken in Australië. Wolf Rock aan de Fraser Coast in Queensland en Ningaloo Reef aan de kust van Western Australia zijn twee prachtige locaties, maar ook The Solitary Islands (het noordelijke en zuidelijke eiland) in New South Wales (op 4 uur rijafstand van Brisbane) hebben een prachtig ecosysteem om te verkennen onderwater.

Wij raden aan om jouw netwerkprovider te raadplegen over mobiele data, belminuten en sms. Je kan ook in het geval van een langere reis (4 of meer weken) een Australische simkaart aanschaffen, wat op zo’n langer termijn aanzienlijk goedkoper kan zijn.

In Australië wordt betaald met de Australian Dollar (AUD). Meer over de geldzaken van Australië vind je hier.

In Australië kan je zonder problemen het water uit de kraan drinken, maar mocht je dat liever toch niet doen, is er overal in het land in supermarkten gebotteld water te verkrijgen.

Het hangt er enorm van af naar welk gebied je wil reizen, maar de gemiddelde laagste temperaturen door het hele jaar is 8 graden Celsius en de hoogste gemiddeld 26 graden Celsius. Toch raden wij je aan even onze pagina over het weer in klimaat te bekijken met de link hier.

Australië beschikt over een van de grootste populaties endemische diersoorten op de hele wereld. Buideldieren zijn door een ecologisch voordeel een grotere groep dan zoogdieren in het land en de zee zit vol met prachtige vissen en zeezoogdieren. Let wel op dat er diersoorten zijn die geen goede reputatie hebben in het land, zoals de box jellyfish. Voor meer informatie, zie onze pagina over Flora en Fauna hier.

Neem geen medicijnen mee voor iemand anders dan jijzelf of een familielid en neem voor prescriptiemedicijnen de prescriptie met je mee. Zorg er ook voor dat je medicijnen in de originele verpakking meegaan en check bij The Department of Home Affairs welke medicijnen moeten worden gedeclareerd bij de grens. Let op dat je niet een voorraad voor meer dan 3 maanden met je meebrengt

In Australië is een geldig internationaal rijbewijs verplicht. Ook is een officiële, geldige vertaling van je rijbewijs benodigd als je rijbewijs niet Engels is. Naast je internationale rijbewijs is een geldig rijbewijs uit het land van herkomst ook verplicht. Voor meer informatie over bereikbaarheid en vervoer, klik je op de link hier.